בהתאם לחוק פיצוי פיטורין, התנאי הראשון והחשוב לקבלת פיצויי פיטורים, הוא שהמפוטר עבד שנה אחת לפחות ברצף (לגבי עובד בענף עונתי – לפחות שתי עונות רצופות, כאשר כל אחת מהן נמשכה לפחות 3 חודשים). התקופה המדובר כוללת בתוכה גם יציאה לשירות מילואים, חופשה בהסכמת המעביד, חופשה מכוח חוק, תאונות, מחלות, שבתות, חגים ועוד. חשוב לדעת שאם עובד פוטר לקראת סוף השנה במטרה להימנע מתשלום הפיצויים, הוא יקבל אותם על פי חוק!

מה כדאי לבדוק:
1) אם העובד קיבל משכורת חודשית, הפיצוי הוא בגובה המשכורת האחרונה כפול שנות העבודה שלו. עובד בשכר לפי שעה יקבל תשלום לפי ממוצע השעות ב-12 חודשי העבודה האחרונים כפול השכר האחרון לשעה.

2) תשלום הפיצויים כולל את המרכיבים שמוגדרים חלק משכר היסוד (תוספות כמו תוספת וותק, תוספת יוקר, תוספות מקצועיות, תוספות בגין לימודים והכשרות, ועמלות על מכירות). כמו כן חשוב לדעת שבחישוב תשלום הפיצויים לא ייחשבו מרכיבי שכר כמו בונוסים שניתנו לכל העובדים, תשלום עבור שעות נוספות של העובד, דמי החזקת רכב או דמי נסיעות, דמי הבראה, ומענקים למיניהם.

ככלל, פיצויי פיטורים משולמים רק למי שפוטר, אולם הדבר תלוי בהסכם העבודה או בהסכם הקיבוצי שחל על העובד. כמו כן, קיימים מקרים נוספים של התפטרות בנסיבות המקימות אף הן זכאות לפיצויי הפיטורים, על אף שלא פוטר העובד, אלא התפטר מיוזמתו. מקרים אלה עשויים לקום במקרים שעובד התפטר עקב הרעת תנאים, לאחר לידה לצורך טיפול בילד, בשל מעבר מקום מגורים בנסיבות מסוימות, בשל מצב רפואי, לאור הגעה לגיל פרישה, התפטרות עקב התגייסות לצבא או למשטרה, וכדומה.

פעמים רבות מעבידים שוללים או מפחיתים את פיצויי הפיטורים עקב הפרות משמעת כאלו או אחרות, כמו גניבה ממעביד, ביצוע עבירה פלילית חמורה בזמן העבודה, היעדרויות חוזרות ונישנות ללא התרעה מראש, גרימת נזק במזיד לרכוש המעביד וכו'. מעביד השולל מעובדו את פיצויי הפיטורים הוא אשר חייב להוכיח כי התמלא תנאי המזכה לעשות כן! חשוב לציין כי בתי הדין שבו והדגישו במספר רב של פסקי דין כי פיצויי הפיטורים הינם זכות המוקנת לעובד המפוטר מכוח החוק ויש לנהוג באיפוק רב בנוגע לשלילתו מן העובד. עם זאת התחום הוא מאוד מורכב ודורש הבנה מלאה של חוקי העבודה והכרה של המשק הישראלי על כל מאפייניו: הן מצד המעסיק והן מצד המועסק, ולכן חשוב להיעזר בסיוע משפטי של עורך הדין הבקיא בתחום של דיני עבודה.

משרד עורכי דין "יופה-נימן" באשדוד
* הערה: מאמר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.

נגישות